[...] początku cukrzycy typu 2. Można jej używać jako markera. Nadmierne spożycie fruktozy może wywołać zespół metaboliczny. Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność (insulina nie działa tak, jak powinna np. w mięśniach, dlatego we krwi stężenia glukozy są za wysokie), hiperinsulinemia (stale podwyższone stężenie insuliny, [...]
[...] kalorie, których dostarczasz, nie koloryzuj ilości godzin spędzanych na sali treningowej czy w terenie i wykonaj, choć podstawowe badania hormonalne (glukoza na czczo, insulina na czczo, estrogeny: estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, wolne hormony tarczycy, TSH; u mężczyzn dodatkowo testosteron). Referencje, badania, literatura: [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej dla osób, których celem jest po prostu schudnąć, zazwyczaj jest dość prosta w porównaniu do osób, które chcą naprawdę ekstremalnie zejść nisko z poziomem zatłuszczenia. Im dalszy etap redukcji, tym mniej kalorii i siły na intensywny trening, tym bardziej przyda się dodatek w postaci dobrej mieszanki substancji [...]
[...] rotacja węglowodanami? Działanie węglowodanów oznajmia się głównie poprzez ich wpływ na wyrzut insuliny, która to z kolei wspomaga aktywność hormonów tarczycy. Co więcej, insulina wpływa na aktywność specyficznego białka, wiążącego wolny testosteron, hamując jego aktywność. Mało tego, wspomaga również wzrost leptyny i serotoniny, jednocześnie [...]
[...] oliwę, zamiast masła. Ma to duże znaczenie dla zdrowia, mniej glukozy oznacza mniejsze obciążenie trzustki produkcją insuliny i mniejsze ryzyko raka (pobudzenie osi insulina-IGF-1 sprzyja kancerogenezie, stąd rakotwórczość diety zachodniej i prozdrowotne oddziaływanie diety śródziemnomorskiej). Sprawdź: Przykładowy jadłospis diety [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
[...] sobie pewnego etapu miesiąca bez porcji słodyczy. Podsumowanie Badania nad związkiem między insuliną a hormonem sytości - leptyną - wciąż trwają. Jedno jest jednak pewne, insulina nie ma wyłącznie wpływu na glukozę w naszej krwi. Rola insuliny w zarządzaniu glukozą jest tylko jednym z niezliczonych i często jeszcze nieodkrytych mechanizmów. W [...]
[...] stosowania okna żywieniowego 4 h: masa ciała wynosiła 101 (kg), zmniejszyła się o 3,2% glukoza na czczo wynosiła 88 mg/dL, poziom glukozy na czczo obniżony o 5,0 mg/dL insulina na czczo wynosiła 12 uIU/ml, odnotowano spadek o 2,3 uIU/ml insulinooporność spadła o 29% glikemia HbA1C spadła o 0,2% (ten wskaźnik obrazuje długookresową glikemię, [...]
[...] ma wpływ na gospodarkę hormonalną). W czasach świetności Arnolda, na przełomie lat 60 i 70’ XX wieku nie znano większości współczesnych preparatów (clenbuterol, rhGH, IGF-1, insulina, GHRH, GHRP, kreatyna, wyrafinowane odżywki białkowe oraz trenbolone do stosowania w kulturystyce były melodią dalekiej przyszłości), a budowano piękne sylwetki. Na [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej powinno być celem większości ludzi, gdyż składowanie zbędnego „balastu” sprzyja pojawianiu się, chociażby nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia wątroby (stłuszczenie) czy nerek. Dodatkowo u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu [...]
[...] podobnie zachowywał się Arnold Schwarzenegger, jednak dopiero środki dostępne w latach 90. XX wieku pozwoliły na przesunięcie granic i uzyskanie 130-140 kg masy. Były to insulina, hormon wzrostu oraz IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostowy). Z jednej strony uzyskano potężniejsze sylwetki, z drugiej ich estetyka stała się fatalna. W latach [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
[...] przez kilka godzin. Jednakże sytuacja uległa zmianie, gdyż po kilku godzinach kortyzol spowodował, że znacząco rosło stężenie glukozy, jak i insuliny. Okazało się jednak, że insulina nie działała skutecznie na tkanki, czyli kortyzol wywołał insulinooporność. Bardzo wolno spadało stężenie glukozy we krwi. Oczekiwany efekt hiperglikemiczny [...]
Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Arnold Schwarzenegger mimo upływu lat budzi kontrowersje i wiele emocji. Głośno było, gdy Phil Heath skrytykował Schwarzeneggera, iż „miał nogi, jak kurczak”. Cóż, Heath zareagował tak emocjonalnie po części w odwecie na wypowiedzi Arnolda o „przerośniętych, niesymetrycznych, nieestetycznych współczesnych kulturystach”. Pompa - zahamowanie [...]
Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]